lectures

World Run bog på dansk

Link: Text in englishDen 23. oktober udkom bogen "Jorden Rundt i Løb" på dansk på Politikens Forlag A/S

Foruden en kort introduktion til begrebet 'ultraløb' indeholder bogen beretningen om de eventyr, prøvelser, dramaer og ikke mindst glæder, som løbeturen en omgang omkring jorden indebar. Samt et stort billedmateriale fra alle verdensdelene.

Det er historien om den tvivl, der nødvendigvis nager en, når man står på startstregen en regnfuld januardag i London med 26 232 km liggende udstrakt foran sig, og til hjælp kun har en babyjogger lastet med 30kg udstyr samt en noget fåmældt russisk ekspeditionsdeltager.

Men samtidig viser fortællingen hvordan en meget minutiøs forberedelse, en systematisk erfaring som langdistance løber og en fast tro på at selv de mest afsindige situationer kan ende i noget positivt, gjorde det muligt at nå målet. Et mål, der til tider forsvandt langt hinsides uvejsomme bjerge i Rocky Mountains, trods en konfrontation med en irritable bjørn i Sibirien, en bidende kold vinter i Finland, en taifun midt under løbet tværs over Japan samt kravet om at vinde et 6-dages løb i Australien for at holde økonomien under kontrol.

Fortællingen følger løbet kronologisk over de fire kontinenter: Europa, Asien, Australien og Nord Amerika. Undervejs bliver der også lejlighed til at gøre nogle overordnede sammenligninger af de kulturer jeg mødte. Med en baggrund i statskundskab og en kandidatgrad i international politik var der nogle faste meninger, som blev grundigt ændret. Lærebøger, tv og aviser giver et noget andet indtryk af verden, end når man oplever den skridt for skridt, og for en overbevist socialist bød mødet med Sibirien og resterne af fejlslagen kommunisme på en yderligere selvransagelse.

En del af beretningen er derfor også en række anekdoter fra de hundreder af hjem jeg var indbudt som gæst i. I Sibiriens øde bjælkelandsbyer, indenfor hos et atletik-begejstret Finland, i 'roadhouses' i en 50c varm Nullabor ørken i Australien, på besøg i velstående hjem i det hektiske "West Coast USA" eller mødet med de stille hjælpsomme mennesker i Amerikas søvnige småbyer fra Minnesota til Pennsylvania og på Canadas prærier fra Calgary til Winnipeg.

Bogen forsøger at nå ind til, hvad det basalt kræver at nå det uoverkommelige; meget af det træk, som vi alle deler men oftest ikke er opmærksomme på.

Bogen kan købes hos boghandlere eller ved kontakt til Politikens Forlag A/S.